Co jíst v těhotenství
Čekáte miminko? Hlídejte si svůj jídelníček. Důležitá je především jeho pestrost, aby ani miminku ani Vám nechyběly životně důležité vitamíny a minerální látky.
Mýty o výživě v těhotenství
Kolem výživy v těhotenství panuje celá řada mýtů. Tím nejrozšířenějším z nich je, že by měla budoucí maminka jíst za dva, aby budoucímu miminku nic nechybělo. Pravda je však taková, že maminka by neměla nijak závažně zvětšovat objem svých porcí, ale spíše by měla věnovat pozornost jejich složení. Miminko totiž potřebuje pouze kolem 300 kalorií navíc, což je energetická hodnota odpovídající jednomu ovocnému jogurtu. O to více však potřebuje miminko vitamínů a minerálních látek.
Které látky tělo potřebuje
A co jíst v těhotenství? V těhotenství je zvýšená potřeba především kyseliny listové, jódu, vápníku, železa, kvalitních bílkovin a vlákniny. Maminky by měly proto jíst potraviny, které tyto látky obsahují. Zdrojem kyseliny listové je například kapusta, jód obsahují mořské ryby, vápník obsahují mléčné výrobky a pomerančový džus, železo najdeme v hovězím mase, kvalitním zdrojem bílkovin jsou vejce a vlákninu obsahuje například celozrnné pečivo, ovoce a zelenina.
Co pít v těhotenství
Důležitou složkou jídelníčku je volba vhodných tekutin. Za ideální se považuje čistá neperlivá voda, ta však chutná málokteré mamince. Jejími vhodnými alternativami jsou voda ředěná s 100% ovocným džusem, ovocné nebo bylinkové čaje nebo melta. Mezi nápoji by neměly chybět ani kysané mléčné výrobky, jako je například kefír nebo podmáslí.
Přečtěte si také