Děti v zástěře připravují: Švestkový koláč z kynutého těsta
Míšánek miluje švestky na všechny způsoby. Tentokrát Vám z nich připraví tradiční švestkový koláč.
Na koláč potřebujete:
50 g oleje (třeba slunečnicového nebo z ořechových jader)
1 kostku droždí
2 vejce
500 g polohrubé mouky
50 g másla
100 g pískového cukru
150 ml mléka
špetka soli
špetka skořice
2 hřebíčky
švestky
na drobenku: kousek másla, trocha polohrubé mouky, vanilkový cukr
Příprava:
-
Míšánek si připraví kvásek z vlahého mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky.
-
Na vále prosije mouku, přidá sůl, cukr, olej, obě celá vejce rozšlehaná v mléce, vše zalije kváskem a vypracuje ve vláčné těsto.
-
Těsto nechá kynout a zatím si připraví švestky: omyje je a rozčtvrtí.
-
Vykynuté těsto roztáhne na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně na ně poklad čtvrtky švestek.
-
Ovoce posype skořicí, rozdrcenými hřebíčky a nakonec drobenkou.
-
Koláč peče v předehřáté troubě (cca na 180 stupňů) po dobu 40 minut.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také