Imunitní systém člověka se velmi progresivně vyvíjí v prvních dnech jeho života.
Zásadní vliv na vývoj má složení mateřského mléka, které nemá pouze nutriční funkci, ale podílí se významným způsobem i na vytvoření funkčního imunitního systému.
Na začátku kojení tvoří obranné látky až čtvrtinu bílkovin obsažených v mateřském mléce. Vlastně ještě nejde o klasické mateřské mléko, ale tzv. kolostrum (mlezivo), jehož produkce se zastaví několik hodin po porodu. Následně po prvním kojení je postupně nahrazuje mateřské mléko. Důležitost mleziva je ve vysoké koncentraci imunitních faktorů, které přinášejí novorozenci významnou ochranu před možnými infekcemi.
Bílkovina laktoferin v mlezivu Laktoferinu je v mlezivu až sedm gramů na jeden litr. Jednou z jeho základních vlastností je vázat železo (odtud i jeho název). Vstřebávání železa z potravy probíhá zejména v tenkém střevě. Laktoferin reguluje koncentraci železa ve střevě, a tím vytváří vhodné prostředí pro růst prospěšných bakteriálních kmenů (Lactobacillus bifidus) a naopak brání růstu a množení patogenních bakterií. Laktoferin má vliv na buňky imunitního systému a velmi zjednodušeně lze říci, že tyto buňky aktivuje, podporuje jejich množení a produkci imunologicky aktivních molekul. Nové výzkumy prokázaly, že laktoferin a jeho protizánětlivé působení mají význam při léčbě zánětů způsobených kmenem Helicobacter pylori. Dokonce jsou popisovány protinádorové efekty, kdy laktoferin zasahuje přímo do dokončení buněčného cyklu nádorových buněk a blokuje tak jejich dozrávání a množení, tedy vznik metastáz.
Lze podávat aktivní laktoferin jako doplněk stravy?
Laktoferin má bezesporu nenahraditelný význam pro stimulaci imunitního systému na počátku života, ale působí i jako imunomodulátor po celý náš život. Může být významným pomocníkem při řešení různých onemocnění a hlavně pro stimulaci poškozeného imunitního systému jak dospělých, tak i dětí. Je vhodným doplňkem léčby pacientů po těžkých zákrocích a chemoterapiích. Pomůže posílit imunitu často nemocných dětí a může pomoci všem, kdo jsou vystaveni vysoké fyzické či psychické zátěži – sportovcům i manažerům.
Na co bychom si měli dát pozor!
Jedině správná prostorová struktura molekuly laktoferinu, je podmínkou pro zachování všech jeho vlastností. Pokud tedy při výrobě produktů z mleziva dojde i ke změně struktury laktoferinu z „brýlovité“ na jinou (rizikové jsou zejména vysoké teploty při zpracování), dojde i ke ztrátě účinnosti a podpoře imunitního systému. U výrobků s obsahem mleziva a laktoferinu by měl výrobce vždy garantovat obsah jeho účinné formy. Pak lze očekávat výraznou podporu obranyschopnosti, zlepšení zdravotního stavu, odstranění únavy a výrazné zlepšení trávicích procesů v organismu. Na trhu existují i kombinované přípravky, například kombinace probiotických kultur a aktivního laktoferinu. Tato kombinace je velmi důmyslná, protože probiotika mají příznivý vliv na imunitní systém a podporují správné vstřebávání všech důležitých látek z potravy. Laktoferin jim ve střevě připraví příznivé prostředí pro růst a množení, a sám také imunitní systém stimuluje. Kombinace kvalitních probiotických kultur a aktivního laktoferinu je k dostání v lékárnách jako Pearls Winter+.
Schwabe Czech Republic, s.r.o.
Čestmírova 1, 142 00 Praha 4
www.probio-pearls.cz, info@schwabe.cz