Kyselina listová v těhotenství - její význam a zdroje
Takřka v žádném článku určeném pro nastávající maminky nechybí zmínka o tom, že kyselina listová v těhotenství je velmi důležitá. O tom, proč je tomu tak, se dočtete níže.
Kyselina listová a její význam
Těhotné ženy by měly dbát na pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitamíny, minerály a další cenné látky. Jeden z nejdůležitějších vitamínů představuje kyselina listová (neboli vitamín B9), která významně ovlivňuje vývoj plodu. Nedostatek kyseliny listové v těhotenství může být příčinou celé řady zdravotních problémů plodu. Jedná se především o rozštěp páteře a těžké vývojové vady centrálního nervového systému. Deficit kyseliny listové může dále vést k samovolnému potratu, předčasnému porodu, anebo k odtržení placenty. Ženám, které plánují miminko, se doporučuje začít užívat kyselinu listovou ještě otěhotněním. Dostatečný přísun kyseliny listové údajně snižuje riziko vzniku vrozených vývojových vad až o 70%.
Kyselina listová a její zdroje
A které potraviny kyselinu listovou obsahují? Jedná se zejména o luštěniny (fazole, hrách), maso (treska, hovězí játra), ovoce (pomeranč, avokádo) a zeleninu (špenát, brokolice, růžičková kapusta, chřest). Pokud není Vaše strava dostatečně pestrá, měla byste užívat kyselinu listovou v podobě doplňku stravy. Doporučené množství v době před otěhotněním a po něm se liší. Před otěhotněním činí doporučená dávka kyseliny listové 400 μg, v období těhotenství 600 až 800 μg. Nejdůležitější je přitom první trimestr těhotenství.
Přečtěte si také