Nemocná játra může léčit čokoláda
Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa se může v budoucnosti stát lékem při smrtelné cirhóze jater.
Poslední vědecké výzkumy potvrdily, že tato potravina má dosud nečekané pozitivní účinky na lidské zdraví.
Španělští vědci zjistili, že konzumace hořké čokolády po jídle zabraňuje zvýšení krevního tlaku v břišní dutině.
Ten přitom může ohrožovat pacienty s jaterní cirhózou a ve vážných případech dokonce způsobuje protržení cév.
Cirhóza, známá také jako tvrdnutí jater, je vážná choroba, při níž se z tohoto orgánu stává nepotřebná zjizvená tkáň.
Vzniká v důsledku dlouhotrvajícího poškození například žloutenkou nebo nadměrnou konzumací alkoholu. Játra postižení cirhózou se již nedokáží sama obnovit. Jedinou možností, jak nahradit poškozenou jaterní tkáň, je zatím jejich transplantace.
Flavonoly snižují krevní tlak nemocných
Podle odborníků jsou příčinou pozitivního účinku čokolády na krevní tlak antioxidanty s názvem flavonoly, které působí na buňky cév, takže ty se uvolní a rozšíří.
Studie na 21 pacientech v konečném stadiu onemocnění jater prokázala, že ti z nich, v jejichž stravě byla čokoláda s 85 procentním obsahem kakaa, měli výrazně nižší krevní tlak v játrech (portální hypertenzi) než ti, kdo konzumovali čokoládu bílou.
"Náš výzkum potvrzuje jasnou souvislost mezi konzumací hořké čokolády a portální hypertenzí. A ukazuje, jak důležitá je pro pacienty s cirhózou úprava stravy," říká profesor hepatologie Mark Thursz z londýnské univerzity Imperial College.
Výsledky studie byly zveřejněny na výročním setkání Evropské asociace pro výzkum jater ve Vídni. Potvrzují dřívější teorie, že hořká čokoláda má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Přečtěte si také:
Navštivte také: Předškoláci, Školáci