Sezení i pro neposedné předškoláky skladem
Sezení i pro neposedné předškoláky skladem

Děti v předškolním věku jsou často pohybově velmi aktivní a proto není jednoduché zvolit pro ně to správné sezení, které by bylo vhodnou přípravou pro klasickou školní výuku ve školních lavicích.

Více...

Potravinová alergie u dětí

Kategorie: Zdraví a výživa | 27.02.2012

Potravinová alergie postihuje stále více dětí. Mezi nejčastější alergeny patří mléko, vejce, ryby, ořechy a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Alergie se nejčastěji objevuje u dětí do 5 let věku.     

Potravinová alergie u dětí


Co alergii způsobuje 
Pojmem potravinová alergie označujeme nepřiměřenou reakci organismu na látku obsaženou v přijímané potravě, která není běžně škodlivá. Reakce se může projevit svěděním kůže, vyrážkou, kožními problémy, ale také například dušením. Na vzniku alergií se z velké části podílejí genetické dispozice. Další rizikový faktor představuje prostředí, ve kterém žijeme. K vypuknutí alergie může významně přispět stres.    

Rizikové potraviny 
Mezi rizikové potraviny patří především mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby a mořské plody, ořechy (především burské oříšky), sója a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Pokud je zjištěna alergie dítěte na jistou potravinu, často se u něho objeví alergická reakce také na jiné potraviny. Jestliže máte podezření, že Vaše dítě trpí potravinovou alergií, navštivte alergicko-imunologickou poradnu.  

Prevence potravinové alergie 
Podle vědeckých studií alergiemi v mnohem menší míře trpí děti, které byly kojené. Nižší výskyt alergií byl zjištěn u dětí s pozdějším přechodem na tuhou stravu.   

Přechod na tuhou stravu
Při přechodu na tuhou stravu proto dítěti nejprve podáme jen velmi malé množství potraviny jednoho druhu, abychom zjistili případnou nežádoucí reakci.

Přečtěte si také

    DISKUZE POD ČLÁNKEM

Pro zobrazení komentářu se musíte přihlásit.