Sezení i pro neposedné předškoláky skladem
Sezení i pro neposedné předškoláky skladem

Děti v předškolním věku jsou často pohybově velmi aktivní a proto není jednoduché zvolit pro ně to správné sezení, které by bylo vhodnou přípravou pro klasickou školní výuku ve školních lavicích.

Více...

Prostřeno recepty, které nás zaujaly

Kategorie: Recepty | 14.01.2012

Vaření v televizi je velmi inspirativní. Vybrali jsme pro Vás Prostřeno recepty, které nás nejvíce zaujaly.

Prostřeno recepty, které nás zaujaly


Prostřeno recepty, které nás zaujaly

Blue Eye Cod s celerem, špenátem, červenou řepou a pancettou
Blue Eye Cod s celerem, špenátem, červenou řepou a pancettou pochází z australské kuchyně. Blue eye cod lze nahradit i jinou rybou. 

Suroviny:
ryba blue eye cod     1 kus   
chřest                         4 svazky
červená řepa             1 kus 
celer                            1 kus
mléko                       1/2 litru
špenát                        1 svazek                  
sůl                               1 špetka
bílý pepř                     1 špetka
 

Postup:
1. Rybu naporcujeme a ochutíme solí a pepřem. Na rozehřátém oleji ji na pánvi restujeme po obou stranách asi deset minut. Necháme ještě šest minut dojít v teple, aby se provařila.
2. Chřest uvaříme nad párou nebo ve vařící vodě. Zchladíme ho v ledové vodě a podáváme s panchettou.
3. Mladou červenou řepu vaříme v páře asi třicet minut. Oloupeme a necháme vychladnout.
4. Celer očistíme, nakrájíme na kostky a v osoleném a okořeněném mléce vaříme asi půl hodiny doměkka. Rozmixujeme na pyré, podle chuti přidáme máslo na zjemnění.
5. Listy čerstvého špenátu rychle osmažíme na pánvičce na másle nebo oleji.
Rybu podáváme s celerovou kaší a veškerou zeleninou.

Slavný dezert Pavlova
Slavný dezert, který připomíná baletní sukénku, kdysi přichystali na uvítanou věhlasné ruské baleríně, po níž se jmenuje.

Suroviny:
bílek                                  6 kusů
cukr                                   270 g
škrob                                2 lžičky
ocet                                   1 lžička
vanilkový extrakt              půl lžičky
smetana na šlehání      600 ml
ovoce dle chuti               1 dávka

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 120 °C.
2. Na plochý talíř dáme pečicí papír, potřeme ho máslem a posypeme škrobem.
3. Bílky šleháme do ztuhnutí. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud se nerozpustí.
4. Vmícháme škrob, ocet a vanilkový extrakt.
5. Připravenou hmotu dáme na talíř. Pečeme hodinu a půl. Poté vypneme troubu, dvířka pootevřeme a necháme moučník pomalu vychladnout.
6. Pavlova se trochu propadne a popraská, ale to je v pořádku. Povrch bohatě ozdobíme ušlehanou smetanou a pokrájeným ovocem. Měly by se střídat chuťově neutrální a kyselé plody.

Dobrou chuť!

Zdroj: Iprima Prostřeno

Přečtěte si také

    DISKUZE POD ČLÁNKEM

Pro zobrazení komentářu se musíte přihlásit.