Vegetariánství v těhotenství
Vegetariánství v těhotenství nemá negativní vliv na vývoj plodu, ovšem pouze za předpokladu, že těhotná žena důsledně dbá na doplnění veškerých důležitých vitamínů a dalších látek obsažených v mase.
Maminky vegetariánky
Pokud patříte mezi vegetariánky, které čekají miminko, měla byste v zájmu jeho zdárného růstu a vývoje důsledně dbát na to, aby mu nechyběly žádné důležité látky, jejichž nejčastějším zdrojem je právě maso. Jedná se především o vápník, železo, jód a kyselinu listovou. Skutečnost, že jste vegetariánka, uveďte při provádění anamnézy u Vašeho gynekologa. Ten Vám doporučí, abyste zvýšila příjem bílkovin, především mléka (v případě alergie na kravské mléko může být i kozí nebo sojové) a mléčných výrobků. Kromě mléčných výrobků je velkou zásobárnou vápníku pomerančový džus.
Životně důležité látky
Mezi důležité látky patří železo, jehož zdrojem je hovězí maso. Jako alternativní zdroj hovězího masa dobře poslouží ovesné vločky, sušené meruňky a bylinky (jako je například pažitka a petrželka). Velmi důležitý je jód, jehož nedostatek může mít za následek snížení duševních schopností dítěte. Pokud nejíte ani ryby a mořské plody, pořiďte si jód v tabletách. Jód obsahují také citróny. Nedostatek zinku je spojen s rizikem nedonošeného dítěte. Jeho významným zdrojem jsou fazole a skořápkové plody. Se zajištěním příjmu kyseliny listové nemají vegetariánky problém, najdeme ji například v kapustě, zelí a špenátu.
Přečtěte si také