Sezení i pro neposedné předškoláky skladem
Sezení i pro neposedné předškoláky skladem

Děti v předškolním věku jsou často pohybově velmi aktivní a proto není jednoduché zvolit pro ně to správné sezení, které by bylo vhodnou přípravou pro klasickou školní výuku ve školních lavicích.

Více...

Nejkrásnější dětský dort!

Sova pro Kubíka

Oblíbeným naším zvířátkem je momentálně sova. A tak kamarádka sova nemohla chybět i v podobě dortu.

Sova pro Kubíka
Počet hlasů: 13 DÁT HLAS

Sdílet na Facebooku

Podle velikosti dortu, já dělala ze 3 dávek. A dort byl cca 35 cm vysoký. Čas, je individuální záležitost dle zručnosti. Ale cca večer na přípravu korpusů a ganache. A dopoledne na tvarování, potažení, chlazení. Recept na 1 dávku, vše si připravíme den před zdobením: Na těsto: 250 g másla 250 g hořké čokolády 6 lžiček instantní kávy (není to kvůli aroma, dodá dortu krásně tmavou barvu) 180 ml vody 300 g polohrubé mouky 1 lžičky prášku do pečiva 1 špetka soli 60 g kakaa 1 lžičky jedlé sody 400 g cukru 4 vidličkou ušlehaná vejce 8 lžiček oleje 125 ml kysaného podmáslí Na ganache: 200 ml smetany na vaření 400 g kvalitní hořké čokolády ___________________ 1. Nejprve si připravíme těsto. Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 160°C. Připravíme formu, kterou vystříkáme/vymažeme olejem. Já již nevysypávám. Rozpustíme máslo ve vodě, přidáme instantní kávu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud není vše spojené. Necháme vychladnout. 2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu a kakao, cukr a sůl. Uděláme důlek a přilijeme vychladlou čokoládovou směs. Důkladně promícháme vařečkou. 3. Postupně přidáváme olej a jedno vejce po druhém, nakonec i podmáslí. Těsto nalijeme do formy, cca 1,5cm pod okraj. Pečeme asi 50 minut, vyzkoušíme špejlí, zda je dostatečně propečené. 4. Když formu vyndáme z trouby, necháme ji 10 minuty stát, pak korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. 5. Smetanu rozehřejeme v kastrůlku, odstavíme z plotny, nalámeme čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme pořádně vychladit do druhého dne. _____________ Začíná práce sestavení sortu. Připravenou ganache si vyndáme cca 3 hodiny před prací. A rozdělíme si ji na 2 části (na prokrojení dortu a na ,,obalení,, dortu). Korpusy stavíme na otočný stojan, nebo alespoň na kulatý větší talíř nebo mísu (budeme s dortem otáčet) Jednotlivé korpusy si prokrojíme na 2 nebo 3 pláty. Promažeme ganache nebo i marmeládou. Sestavíme všechny na sebe. Ostrým nožem vytvarujeme obrysy sovy. Celý vytvarovaný korpus potřeme druhou půlkou ganache. Dáme vychladit. Cca 30min-1h. Důležité je, aby potřená ganache ztuhla. Připravíme si vařící vodu do vyšší nádoby, do které si ponoříme delší hladký nůž a čistou utěrku. Poté dort opět vyndáme. Horký nůž zlehka otíráme od vody a pečlivě uhlazujeme ganache. Dle potřeby opakovaně namáčíme. Celý dort je potřeba skutečně pečlivě uhladit! Dáme opět krátce vychladit. Mezi tím, si pečlivě uklidíte pracovní plochu. Připravíte si potahovou hmotu, kterou si obarvíte gelovými barvami dle potřeby a potahujete. Jak potahovat si prosím najděte na youtube.com. Jelikož popisování by bylo na několik stran a video bude daleko podrobnější. Hodně zdaru všem!