Sova pro Kubíka
Oblíbeným naším zvířátkem je momentálně sova. A tak kamarádka sova nemohla chybět i v podobě dortu.
Sdílet na Facebooku
Podle velikosti dortu, já dělala ze 3 dávek. A dort byl cca 35 cm vysoký. Čas, je individuální záležitost dle zručnosti. Ale cca večer na přípravu korpusů a ganache. A dopoledne na tvarování, potažení, chlazení.
Recept na 1 dávku, vše si připravíme den před zdobením:
Na těsto:
250 g másla
250 g hořké čokolády
6 lžiček instantní kávy (není to kvůli aroma, dodá dortu krásně tmavou barvu)
180 ml vody
300 g polohrubé mouky
1 lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
60 g kakaa
1 lžičky jedlé sody
400 g cukru
4 vidličkou ušlehaná vejce
8 lžiček oleje
125 ml kysaného podmáslí
Na ganache:
200 ml smetany na vaření
400 g kvalitní hořké čokolády
___________________
1. Nejprve si připravíme těsto. Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 160°C. Připravíme formu, kterou vystříkáme/vymažeme olejem. Já již nevysypávám. Rozpustíme máslo ve vodě, přidáme instantní kávu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme tak dlouho, dokud není vše spojené. Necháme vychladnout.
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu a kakao, cukr a sůl. Uděláme důlek a přilijeme vychladlou čokoládovou směs. Důkladně promícháme vařečkou.
3. Postupně přidáváme olej a jedno vejce po druhém, nakonec i podmáslí. Těsto nalijeme do formy, cca 1,5cm pod okraj. Pečeme asi 50 minut, vyzkoušíme špejlí, zda je dostatečně propečené.
4. Když formu vyndáme z trouby, necháme ji 10 minuty stát, pak korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
5. Smetanu rozehřejeme v kastrůlku, odstavíme z plotny, nalámeme čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme pořádně vychladit do druhého dne.
_____________
Začíná práce sestavení sortu.
Připravenou ganache si vyndáme cca 3 hodiny před prací. A rozdělíme si ji na 2 části (na prokrojení dortu a na ,,obalení,, dortu).
Korpusy stavíme na otočný stojan, nebo alespoň na kulatý větší talíř nebo mísu (budeme s dortem otáčet)
Jednotlivé korpusy si prokrojíme na 2 nebo 3 pláty. Promažeme ganache nebo i marmeládou. Sestavíme všechny na sebe. Ostrým nožem vytvarujeme obrysy sovy. Celý vytvarovaný korpus potřeme druhou půlkou ganache. Dáme vychladit. Cca 30min-1h. Důležité je, aby potřená ganache ztuhla.
Připravíme si vařící vodu do vyšší nádoby, do které si ponoříme delší hladký nůž a čistou utěrku. Poté dort opět vyndáme. Horký nůž zlehka otíráme od vody a pečlivě uhlazujeme ganache. Dle potřeby opakovaně namáčíme. Celý dort je potřeba skutečně pečlivě uhladit! Dáme opět krátce vychladit.
Mezi tím, si pečlivě uklidíte pracovní plochu. Připravíte si potahovou hmotu, kterou si obarvíte gelovými barvami dle potřeby a potahujete. Jak potahovat si prosím najděte na youtube.com. Jelikož popisování by bylo na několik stran a video bude daleko podrobnější.
Hodně zdaru všem!