Kyselina listová v těhotenství
Je kyselina listová v období těhotenství důležitá?
Kyselina listová patří do skupiny B-vitamínů, někdy bývá označována jako vitamín B9. Významně ovlivňuje vývoj plodu a v lidském těle je téměř nepostradatelná pro vývoj nových buněk. Ženy, které plánují otěhotnět, nebo těhotné již jsou, by měly klást důraz na zvýšení příjmu tohoto vitamínu. Nedostatek této kyseliny způsobuje například vývojové vady mozku a lebky, rozštěp páteře apod. Pravidelné užívání kyseliny listové snižuje riziko vrozených vad až od 50 – 70%.
Bohaté na kyselinu listovou jsou především následující potraviny: fazole, hrách, ovoce – pomeranče, avokádo, zelenina – listová zelenina, zejména špenát, brokolice, růžičková kapusta, chřest, játra, droždí.
Jaké množství kyseliny listové užívat?
Před otěhotněním - 400 μg kyseliny listové denně.
V těhotenství - 600 μg kyseliny listové denně, doporučená délka užívání je minimálně první tři měsíce těhotenství.